Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Κοντά στο λουκέτο οι μισές εργοληπτικές επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης

Γιατί ο πρόεδρος των εργοληπτών της πόλης αμφισβητεί ευθέως τις προσφατες δεσμεύσεις του υφυπουργού Γ.Μαγκριώτη, τονίζοντας ότι οι μικρές επιχειρήσεις του κλάδου παραμένουν με τη θηλιά στο λαιμό



του Φώτη Λώλα


Στο χείλος της καταστροφής βρίσκονται οι εργολήπτες δημοσίων έργων της Θεσσαλονίκης, ως αποτέλεσμα της στάσης της πολιτείας και των Οργανισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να μη καταβάλλουν τα δεδουλευμένα, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, εδώ και ένα έτος, αλλά και του παγώματος των δημοπρασιών.

Την Παρασκευή ο υφυπουργός Υποδομών, Γιάννης Μαγκριώτης, από το βήμα της Βουλής τόνισε ότι η κυβέρνηση καταβάλει προσπάθειες να  εξοφλήσει τους εργολάβους, ενώ ανακοίνωσε ότι το υπουργείο σε συνεργασία με τους περιφερειακούς φορείς προχώρησε στον επανασχεδιασμό προγραμμάτων, για να αξιοποιηθούν παραγωγικότερα οι πόροι του ΕΣΠΑ, στην επιτάχυνση της μελετητικής ωριμότητας των έργων και στην ένταξη αρκετών έργων και δράσεων, όπως: Ο δρόμος Ποτίδαια-Κασσανδρεία, η σύνδεση της Εγνατίας με τη Ν. Σάντα και το Κιλκίς, ο δρόμος Αμφίπολη-Μεσοράχη, η περιφερειακή οδός Πολυγύρου, ο δρόμος Θεσσαλονίκης - Έδεσσας και η προετοιμασία δημοπράτησης των περιφερειακών οδών Κατερίνης και Σερρών.

Όπως όμως τονίζει στη Voria.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πιστοποιημένων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων και Τεχνικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης και Κεντρικής Μακεδονίας (ΣΠΕΔΕΘ & ΚΜ), Γιώργος Γάγαλης, η κυβέρνηση αποφεύγει εκ νέου να πει τι μέλλει γενέσθαι, διατηρώντας το κλίμα αβεβαιότητας μεταξύ των εταιρειών του κλάδου.

Παράλληλα, τονίζει ότι τα έργα στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Μαγκριώτης έχουν ανατεθεί στις μεγάλες εταιρείες του χώρου και ουσιαστικά δεν προσφέρεται τίποτα στις μικρές τεχνικές εταιρείες, οι οποίες παραμένουν με τη θηλιά στο λαιμό. Προσθέτει, δε, πως ο υφυπουργός απέφυγε επιμελώς να αναφέρει ότι έχουν σχεδόν παγώσει οι προκηρύξεις μικρών έργων (πχ προκήρυξη για έργα σε σχολεία ή αντιπλημμυρικά έργα), τα οποία αποτελούν την πηγή εσόδων των μικρών εργοληπτών.

Ενδεικτικό της κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για τις επιχειρήσεις του χώρου, τονίζει ο κ. Γάγαλης, είναι το γεγονός ότι εντός του 2011 από τις 40 ανώνυμες τεχνικές εταιρείες της Θεσσαλονίκης ήδη οι τέσσερις έχουν καταθέσει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99, τάση που αναμένεται να γενικευτεί μέχρι το τέλος του έτους.

Επίσης, τονίζει ότι μόνο μέσα στο 2010 έχασαν τη δουλειά τους περισσότεροι από 40.000 εργαζόμενοι στον κλάδο και αυτό σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Σημειώνει, δε, ότι εντός του 2011 η κατάσταση θα επιδεινωθεί εφόσον η πολιτεία παραμένει αμετακίνητη, ενώ εκτιμά ότι, εφόσον δεν αλλάξει κάτι θεαματικά, μέχρι το τέλος του έτους οι μισές επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης που δραστηριοποιούνται στον κλάδο θα βάλλουν λουκέτο. «Είναι αδύνατον να συνεχίζουμε να πληρώνουμε λειτουργικά έξοδο, χωρίς να έχουμε εισπράξεις», τονίζει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει ανακοινώσει η ΣΠΕΔΕΘ & ΚΜ:

- Το 20% των εταιρειών που δραστηριοποιούνταν στο χώρο έχει ήδη βάλλει λουκέτο.

- Τα περισσότερα χρηματοδοτικά προγράμματα μικρομεσαίων δημοσίων έργων έχουν σταματήσει την εκταμίευση χρημάτων για την πληρωμή εκτελεσμένων εργασιών από το πρώτο και δεύτερο. τρίμηνο του 2010

- Από τα 1.700 εγγεγραμμένα μέλη του Συνδέσμου, το 60% (περίπου 1.000), δεν πληρώνουν καν την συνδρομή τους, ενώ από τους περίπου 700 υπόλοιπους, το 95% υπολειτουργεί και δεν έχει κατασκευαστική δραστηριότητα, λόγω έλλειψης αντικειμένου και ρευστότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου