Ένα νέο επεισόδιο που ενισχύει σε επίπεδο εντυπώσεων αλλά και ουσίας το ρόλο της Τουρκίας στο Αιγαίο, με παράλληλη υποβάθμιση, από μεριάς των Τούρκων, του ρόλου της Ελλάδας, ήρθε να προστεθεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Η Άγκυρα προχώρησε σε μία πρωτοφανή ενέργεια, σύμφωνα με δημοσίευμα των εφημερίδων «Έθνος» και «Ελεύθερος Τύπος», που θέτει εμπράκτως σε αμφισβήτηση την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν NAVTEX, δηλαδή άδεια, στο ιταλικό σκάφος «OgsExplora» για έρευνα εντός....
της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Πρόκειται για πρόκληση από την πλευρά της Άγκυρας που παίζει με τα νεύρα της Αθήνας, αφού το ίδιο σκάφος είχε παρενοχλήσει τουρκική κορβέτα στις 12 Μαρτίου έξω από το Καστελόριζο με την αιτίαση ότι βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Η Άγκυρα ουσιαστικά πρόλαβε την Αθήνα στην έκδοση του NAVTEX με το υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας να δηλώνει ότι δεν έχει ζητήσει άδεια ερευνών από την Τουρκία. Την Τρίτη το μεσημέρι η Τουρκία εξέδωσε αναγγελία με τις συντεταγμένες του δρομολογίου που θα ακολουθήσει το πλοίο ενέργεια που, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Νίκου Μελέτη, προϋποθέτει ότι ο κυβερνήτης του πλοίου υπέβαλε σχετικό αίτημα. «Η τουρκική NAVTEX 206/11 ανακοινώνει ότι το R/V «Ogs Explora» θα πραγματοποιήσει ωκεανογραφικές έρευνες από τις 22 μέχρι τις 24 Μαρτίου στο τόξο που διαγράφεται από συγκεκριμένες συντεταγμένες, που ξεκινά από την Κύπρο, διέρχεται νοτίως του Καστελόριζου και φτάνει μέχρι νοτίως της Καρπάθου και της Κρήτης.»
Μερικές ώρες μετά την έκδοση της τουρκικής NAVTEX το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε αναγγελία (NAVWARN 128/11) για τη διέλευση του πλοίου. Oεκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ, Γ. Δελαβεκούρας δήλωσε χθες ότι: «Η αγγελία της Τουρκίας είναι παράτυπη. Η τουρκία δεν έχει διακαιοδοσία στην περιοχή. Τέτοιες πράξεις, που δεν εδράζονται στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, δεν μπορούν να επιφέρουν έννομες συνέπειες. Δεν επηρεάζουν τα ελληνικά δικαιώματα, που βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο».
Εκτός όμως από το «παίξιμο νεύρων» που προκαλεί η τουρκική στάση στην ελληνική πλευρά, εγείρονται πλέον πολύ σοβαρά ερωτήματα για την επάρκεια στους χειρισμούς της ελληνικής διπλωματίας, αφού με αυτή την ενέργειά τους η Τουρκία αμφισβητεί το status quo για το Καστελλόριζο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου