Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Προβόπουλος: «Μαύρες» προβλέψεις για το 2011


Ατολμία στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από την κυβέρνηση διαπιστώνει, μεταξύ άλλων στην έκθεσή του για το 2010 ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, που περιλαμβάνει ζοφερές προβλέψεις για το 2011…

Κατά την ομλία του ο Γ. Προβόπουλος τόνισε ότι η κρίση δεν οφείλεται στο Μνημόνιο, ενώ δικαιολόγησε τη δυσπιστία που δείχνουν οι αγορές κάνοντας λόγω για καθυστερήσεις και αντικειμενικές δυσκολίες. Ακόμη διαπίστωσε ότι υπάρχει έλλειμμα στην ενημέρωση για τα αίτια της κρίσης και επισήμανε ότι είναι απαραίτητη η συναίνεση από τα κόμματα.
Χαρακτηρίζει θετική την κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, έναντι των αποσπασματικών παρεμβάσεων και των έκτακτων μέτρων, ενώ επισημαίνει ότι για να είναι αυτό αποτελεσματικό θα πρέπει να περιορίσει τους παράγοντες που γεννούν ελλείμματα και κυρίως να περικόψει τις δαπάνες.
Όσον αφορά στο δημόσιο τομέα, σημειώνει ότι μετά τις οριζόντιες περικοπές στους μισθούς και τις αυξήσεις των φόρων, η κυβέρνηση πρέπει τώρα να στραφεί αποφασιστικά στις διαρθρωτικές αλλαγές στο δημόσιο τομέα για να μειώσει, σε μόνιμη βάση, τις δαπάνες που προέρχονται από την αναποτελεσματική του λειτουργία. Προτείνει κατάργηση φορέων καθώς και ταχύτατη εφαρμογή του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.
Ο διοικητής της ΤτΕ ζητά πάταξη της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής σημειώνοντας ότι θα πρέπει να αποφευχθεί η περαιτέρω επιβάρυνση των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των συνταξιούχων που πληρώνουν κανονικά τους φόρους.
Σχετικά με την ανταγωνιστικότητα ο Γ. Προβόπουλος προτείνει την ενδυνάμωση του ανταγωνισμού στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών, την ενίσχυση της ευελιξίας και της κινητικότητας στην αγορά εργασίας, τη βελτίωση της απορρόφησης των κοινοτικών πόρων, την ενθάρρυνση και διευκόλυνση των επενδύσεων και την ενίσχυση του εξαγωγικού προσανατολισμού της οικονομίας, την αύξηση της αποτελεσματικότητας όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης και την ενθάρρυνση της καινοτομίας και της έρευνας, καθώς και την αλλαγή του σημερινού προτύπου παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας.
Ακόμη συστήνει αξιοποίηση των δυνατοτήτων για ανάπτυξη, με μεγάλες επενδύσεις στον χώρο της ενέργειας, αναβάθμιση του τουρισμού, ανάπτυξη των υπερπόντιων θαλάσσιων εμπορικών μεταφορών και αξιοποίηση της αγροτικής παραγωγής.
Τέλος αναφέρει ότι θα πρέπει να υπάρξει αναδιάταξη του τραπεζικού τομέα, με ανασυντάξεις και συνενώσεις τραπεζών, ενώ τονίζει ότι μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση θα είχε καταστροφικές συνέπειες όσον αφορά στην πρόσβαση της ίδιας της κυβέρνησης και των επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων, αλλά και πολύ αρνητικές επιπτώσεις στα περιουσιακά στοιχεία των ασφαλιστικών ταμείων, των τραπεζών και των ιδιωτών που έχουν επενδύσει σε τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου.
«Μαύρες» προβλέψεις για το 2011
Σύμφωνα με την έκθεση της ΤτΕ το 2011 η ύφεση θα συνεχιστεί, ενώ το ΑΕΠ προβλέπεται ότι θα μειωθεί κατά 3% χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί και  μεγαλύτερη πτώση. Παράλληλα, η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται και θα υπερβεί το 15%. Ο μέσος ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού θα υποχωρήσει σημαντικά σε σχέση με το 2010, όμως θα πλησιάσει το 3,25%.
Επίσης, ο ετήσιος ρυθμός πιστωτικής επέκτασης προς τον ιδιωτικό τομέα, που ήδη ήταν αρνητικός τους δύο πρώτους μήνες του έτους, αναμένεται να παραμείνει σε αρνητικά επίπεδα καθ΄όλη τη διάρκεια του 2011.
Σημειώνει ότι η ανταγωνιστικότητα θα συνεχίσει να βελτιώνεται το 2011, καθώς θα εξακολουθήσει να μειώνεται το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος και ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει. Παράλληλα, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα περιοριστεί κάτω του 9% του ΑΕΠ, αφού προβλέπεται ότι θα ανακάμψουν οι εξαγωγές και οι τουριστικές εισπράξεις, ενώ θα συνεχίσουν να μειώνονται οι εισαγωγές καταναλωτικών αγαθών.( http://www.enet.gr/)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου