Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Τρόικα: Τελευταία ευκαιρία πριν από την αναδιάρθρωση


Ήρθαν, έδωσαν… εντολές για άμεσες και αποφασιστικές αποκρατικοποιήσεις, περιστολή του μισθολογικού κόστους σε Δημόσιο – ΔΕΚΟ , πάταξη της φοροδιαφυγής και απήλθαν.

Ο λόγος για τους επικεφαλής της τρόικας οι οποίοι συναντήθηκαν την Τετάρτη το απόγευμα με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και πριν «πετάξουν» για την βάση τους έδωσαν νέο ραντεβού για τις 3 Μαΐου .

Σύμφωνα με πληροφορίες ΔΝΤ, Ε.Ε και ΕΚΤ πιστεύουν ότι η υλοποίηση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012 -2015 το οποίο θα περιέχει μέτρα 22 δις ευρώ αλλά και του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων για έσοδα 50 δις ευρώ μέχρι το 2015 αποτελούν την τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα να μειώσει το χρέος της και να αποφύγει μία επώδυνη «αναδιάρθρωση».
Δίνουν ιδιαίτερη προσοχή για την κατάρτιση δύο αξιόπιστων σχεδίων και γι΄ αυτό θα βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με το οικονομικό επιτελείο μέχρι αυτά να κατατεθούν στην Βουλή για ψήφιση στις 15 Μαΐου. Ένα θέμα που ακόμη παραμένει ανοιχτό είναι ο ακριβής προσδιορισμός των ποσών που θα περικοπούν από τις δαπάνες του κάθε υπουργείου.
Για τα μέτρα που θα χρειαστούν ώστε να καλυφθεί η αναθεώρηση του περσινού ελλείμματος και να επιτευχθεί η δημοσιονομική προσαρμογή εντός του 2011 δεν έγινε αναλυτική κουβέντα με το σκεπτικό ότι μέχρι τις 26 Απριλίου και τις ανακοινώσεις της Γιούροστατ δεν θα υπάρχουν τα τελικά δεδομένα για το έλλειμμα του 2010.
Ειδικότερα για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο η δημοσιονομική προσαρμογή θα επιτευχθεί κατά το ήμισυ από τις δαπάνες και κατά το άλλο μισό από τα έσοδα, στα οποία όπως χαρακτηριστικά λένε στο υπουργείο Οικονομικών δεν περιλαμβάνονται μόνον τα φορολογικά έσοδα.
Πάντως η τρόικα επιμένει ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για περικοπές στις λειτουργικές και μισθολογικές δαπάνες του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Για ακόμη μία φορά εξέφρασαν παράπονα για τις πενιχρές επιδόσεις στην πάταξη της φοροδιαφυγής
Αναλυτική συζήτηση έγινε και για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και κυκλοφόρησαν πληροφορίες για επικείμενη πώληση ποσοστού του ΟΠΑΠ ενδεχόμενο που ωστόσο διαψεύστηκε αρμοδίως από το υπουργείο Οικονομικών .
Μετά την επίσκεψη «αστραπή» των επικεφαλής το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας θα συνεχίσει τις επαφές του με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου