Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Έργο στο Δ.Αριστοτέλη



Δ Ε Λ Τ Ι Ο  Τ Υ Π Ο Υ
                                       
Πρόταση χρηματοδότησης του έργου:
“Συλλογή, μεταφορά, επεξεργασία και διάθεση λυμάτων Μεγάλης Παναγίας Δήμου Αριστοτέλη”.



         O Δήμος Αριστοτέλη, προχώρησε στην κατάθεση πρότασης υλοποίησης του έργου: “Συλλογή, μεταφορά, επεξεργασία και διάθεση λυμάτων Μεγάλης Παναγίας Δήμου Αριστοτέλη” στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη” (Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α.) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.
       Η πρόταση χρηματοδότησης του συγκεκριμένου έργου εμπίπτει σε συγκριτική αξιολόγηση και, εφόσον εγκριθεί, θα χρηματοδοτηθεί σε ποσοστό 100%. O συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε  9.549.856,50€.     
              Το προτεινόμενο έργο του Βιολογικού Καθαρισμού Μ. Παναγίας, είναι έργο περιβαλλοντικής εξυγίανσης και έχει ως βασικό σκοπό την περιβαλλοντικά αποδεκτή συλλογή, επεξεργασία και διάθεση των λυμάτων του οικισμού της Μεγάλης Παναγιάς και κατά συνέπεια τη βελτίωση των υποδομών της. Αναμένεται ότι θα συμβάλλει στην προστασία της δημόσιας υγείας και του ευρύτερου φυσικού περιβάλλοντος. Επίσης Θα συμβάλει στην αποφυγή της σταδιακής υποβάθμισης της ποιότητας των νερών του Χαβρία ποταμού. Το έργο αποτελεί μέρος του συνολικού έργου απορρύπανσης της λεκάνης του Χαβρία ποταμού.

       Με δηλώσεις του ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Χρήστος Πάχτας ανέφερε τα εξής:
«Από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας διαπιστώσαμε  ότι και οι τρεις συνενούμενοι Δήμοι Αρναίας, Παναγίας και Σταγείρων-Ακάνθου δεν είχαν διασφαλίσει χρηματοδοτήσεις από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα του ΕΣΠΑ.  Επίσης κανείς από τους τρεις συνενούμενους Δήμους δεν είχε αποκτήσει πιστοποιητικό Διαχειριστικής Επάρκειας.
       Ως νέα Δημοτική Αρχή, έχοντας επίγνωση  των δυσκολιών εκτέλεσης έργων με ιδίους πόρους του Δήμου αλλά και της συρρίκνωσης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, λόγω της οικονομικής κρίσης, δώσαμε βαρύτητα στην κατάθεση προτάσεων σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.
          Προκειμένου να καταθέσουμε τις προτάσεις μας, λόγω έλλειψης διαχειριστικής επάρκειας, προβήκαμε σε συνεργασία με την ΑΝ.ΕΤ.ΧΑ. και το Δήμο Πολυγύρου. Παράλληλα ξεκινήσαμε τις διαδικασίες απόκτησης πιστοποιητικού διαχειριστικής επάρκειας.
         Ως τουριστικός Δήμος δώσαμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην κατάθεση προτάσεων που αφορούν έργα που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων και επισκεπτών του Δήμου μας και θα συμβάλουν στην αναβάθμιση των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών. Τα έργα αυτά αφορούν την διαχείριση των λυμάτων  και την διασφάλιση της ποσότητας και την ποιότητας του πόσιμου νερού.  Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το πόσιμο νερό, από την πρώτη στιγμή  προβήκαμε σε μια σειρά παρεμβάσεων και συνεχών ελέγχων σε συνεργασία με το ΚΕΠΑΜΑΧ και ειδικούς επιστήμονες, προκειμένου να έχουμε καθαρό πόσιμο νερό σε όλες τις Δημοτικές και Τοπικές μας Κοινότητες. 
        Τέτοιο έργο αποτελεί και ο Βιολογικός Καθαρισμός της Μ. Παναγίας, που εφόσον εγκριθεί θα επιφέρει πολλαπλά θετικά αποτελέσματα στην περιοχή.

 Η προσπάθεια ένταξης έργων σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα θα συνεχιστεί και θα ενταθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου