Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Νέο δάνειο 50 δισ. με υποθήκη περιουσία και νέα μέτρα


Tης Ελευθερίας Αρλαπάνου
Με «αντάλλαγμα» υποθήκες σε κινητή και ακίνητη περιουσία και με την επιβολή «εξαιρετικά οδυνηρών» μέτρων, όπως νέες μειώσεις σε συντάξεις και μισθούς, βρίσκεται προ των πυλών συμφωνία Ελλάδας - τρόικας για νέο δάνειο 50 δισ. ευρώ και ενδεχομένως επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του υφιστάμενου δανείου των 110 δισ. ευρώ......

Το νέο μνημόνιο «κλειδώνει» άμεσα και αναμένεται ιδιαίτερα σκληρό, όπως χαρακτηριστικά λένε κοινοτικές πηγές που επιμένουν πως το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ταμείου 50 δισ. ευρώ, όπως αποκάλυψε η «Η» τη Δευτέρα, με το οποίο θα υποθηκεύεται κινητή και ακίνητη περιουσία ισόποσης πραγματικής αξίας αλλά και πρόσθετα μέτρα 10 δισ. ευρώ.
Το νέο πακέτο στοχεύει ουσιαστικά στην αποφυγή χρεοστασίου στην Ελλάδα το 2012, αφού με την υφιστάμενη συμφωνία η χώρα πρέπει να δανειστεί αυτόνομα το 2012, 27 δισ. ευρώ από τις αγορές, που παραμένουν, όμως, ερμητικά κλειστές. Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν πως το βασικό ερώτημα που γεννάται πλέον είναι κατά πόσο μπορεί η υπάρχουσα κυβέρνηση να αντεπεξέλθει στα νέα δεδομένα. Υπό προϋποθέσεις, επισημαίνουν, θα μπορούσαν να πυροδοτηθούν πολιτικές εξελίξεις, όπως ένας ευρύς ανασχηματισμός ακόμη χωρίς να αποκλείονται οι πρόωρες εκλογές παρά το ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι στις παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις τείνουν να ξορκίζουν μία τέτοια λύση.
Το ενδεχόμενο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες απέκλεισε κατηγορηματικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός στις κατ' ιδίαν συζητήσεις του χθες με υπουργούς αλλά και στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο. Οι ίδιοι αναλυτές δεν παραλείπουν να επισημάνουν το ότι η Γερμανία σε όλες τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα στην πρόσφατη οικονομική ιστορία εμφανιζόταν να αντιδρά έντονα στην παροχή βοήθειας, με διαρροές μεταξύ άλλων για πιο ακραίες λύσεις, όπως η αναδιάρθρωση ή η έξοδος από το ευρώ, για να «υπαναχωρήσει» στο τέλος, έχοντας «περάσει», όμως, σκληρούς όρους για το κάθε ευρώ που δίνεται στην Ελλάδα.
Την ίδια ώρα σημειώνουν πως η ΕΚΤ, με τη στάση της, έχει ήδη δημιουργήσει τετελεσμένο, ξεκαθαρίζοντας πως ακόμη και μία επιμήκυνση επί του συνόλου του χρέους δημιουργεί συνειρμούς χρεοκοπίας, καταδικάζοντας πρακτικά μια τέτοια λύση, που βρίσκει αρκετούς υποστηρικτές στη Γερμανία.
Καταιγισμός
Χθες υπήρξε καταιγισμός δηλώσεων, πληροφοριών, δημοσιευμάτων και διαρροών γύρω από το τι κυοφορείται για την Ελλάδα με ορίζοντα τον τελικό έλεγχο της τρόικας που ξεκινά αύριο, την οριστικοποίηση του μεσοπρόθεσμου σχεδίου 2012 - 2015 έως το Σαββατοκύριακο και το Eurogroup της Δευτέρας. Η Γερμανίδα καγκελάριος, Α. Μέρκελ, στον απόηχο δήλωσης Γερμανίδας βουλευτή ότι δεν είναι διασφαλισμένη η εκταμίευση της δόσης του Ιουνίου προς την Ελλάδα, ξεκαθάρισε πως χωρίς συγκεκριμένους αριθμούς και χωρίς την έκθεση της τρόικας δεν πρόκειται να τοποθετηθεί για το ελληνικό ζήτημα.
Υπενθύμισε τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τις αποκρατικοποιήσεις των 50 δισ. ευρώ, αναγνώρισε πως η Ελλάδα έχει κάνει θαρραλέα βήματα ενώ προειδοποίησε πως «δεν κάνουμε καλό στην Ελλάδα σπεκουλάροντας απίστευτα». Αργότερα το απόγευμα δημοσίευμα του Reuters φέρει το Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, να έχει αναφέρει σε βουλευτές πως πρέπει να περιμένουμε την έκθεση της τρόικας και την αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ότι είναι κατανοητό η βοήθεια προς την Ελλάδα να περιλαμβάνει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και μείωση των επιτοκίων ενώ ξεκαθάρισε πως κάθε λύση (για την Ελλάδα) είναι καλύτερη από την έξοδο της χώρας από το ευρώ.
Ωστόσο, η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας «σε κάθε μορφή», όπως είπε, σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία. Νωρίτερα το πρωί με αφορμή δημοσίευμα του Dow Jones, το υπουργείο Οικονομικών στην Ελλάδα, με δηλώσεις αξιωματούχου που προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία του επιχειρούσε να διαψεύσει πως συζητείται νέα συμφωνία οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα.
Σενάρια για reprofiling
Αίσθηση προκάλεσε χθες δημοσίευμα του Reuters το οποίο επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές στη Γερμανία υποστηρίζει πως συζητείται σε επίπεδο Ε.Ε. ακόμη και η αναδιάταξη (reprofiling) των όρων δανείων διάσωσης της Ελλάδας με εθελοντική συμμετοχή ιδιωτών διευρύνοντας τη συζήτηση στο ενδεχόμενο μίας ήπιας αναδιάρθρωσης. Προχθές το βράδυ ο σύμβουλος της Α. Μέρκελ, Λ. Φελντ, υποστήριξε πως η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) και η Τράπεζα της Αγγλίας πλημμύρισαν τις χρηματαγορές με κεφάλαια την Τρίτη.

imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου