Τρίτη 3 Μαΐου 2011


Δ Ε Λ Τ Ι Ο  Τ Υ Π Ο Υ
                                       
Συμμετοχή κατοίκων Δήμου Αριστοτέλη
στο Ερευνητικό Έργο «Ελληνικό DNA».


       Σε επιστημονική Πανελλαδική έρευνα για τη γονιδιακή ταυτοποίηση του Ελληνικού  DNA, που διενεργείται από την Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία, την Αιματολογική Κλινική του Νοσοκομείου Γ. Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη και το Πανεπιστήμιο της Washington στο Seattle  των Η.Π.Α. με επικεφαλής τον διεθνούς φήμης καθηγητή Γιώργο Σταματογιαννόπουλο, θα συμμετάσχουν κάτοικοι του Δήμου Αριστοτέλη.

       Πρόκειται για μία πληθυσμιακή γενετική μελέτη με στόχο να καθοριστεί η γενετική ταυτότητα αντιπροσωπευτικών Ελληνικών υποπληθυσμών (Μακεδόνων, Ποντίων, Κρητών κλπ) με έλεγχο εκατοντάδων χιλιάδων γενετικών δεικτών.
       Ο Στόχος της μελέτης «Ελληνικό DNA» είναι να συλλεγούν δείγματα αίματος και να μελετηθεί το DNA από περιορισμένο αριθμό ατόμων που ανήκουν σε αντιπροσωπευτικούς Ελληνικούς πληθυσμούς των αρχών του 20ου αιώνα. Αυτή η μελέτη  DNA  θα επιτρέψει να γίνει ακριβής χαρακτηρισμός των Ελληνικών πληθυσμών χρησιμοποιώντας εκατοντάδες χιλιάδες ή εκατομμύρια δείκτες.
       Η εξέλιξη της τεχνολογίας του DNA επιτρέπει πλέον τον ακριβή χαρακτηρισμό πληθυσμών και την εξαγωγή συμπερασμάτων για τη γενετική σύσταση των προγονικών πληθυσμών από τους οποίους προήλθαν, και που έζησαν αρκετές χιλιάδες χρόνια πριν.
       Απαραίτητη προϋπόθεση  για να συμμετάσχει κάποιος στην έρευνα είναι να είναι ηλικίας άνω των 70 ετών και επίσης, και οι δύο γονείς του καθώς και οι τέσσερις παππούδες  και γιαγιάδες να προέρχονται από την ίδια περιοχή της Ελλάδος.
       Από την περιοχή του Δήμου Αριστοτέλη θα συμμετέχει ένα πληθυσμιακό δείγμα περίπου 20 ατόμων με την προσφορά 10ml αίματος ο καθένας. Η αιμοληψία θα γίνει σήμερα Τρίτη 3 Μαΐου 2011.
       Η περιοχή του Δήμου Αριστοτέλη επιλέχτηκε γιατί η μελέτη αφορά αμιγείς υποπληθυσμούς της Ελλάδας και οι κάτοικοι της περιοχής είναι γηγενείς και η περιοχή Ελληνόφωνη ανά τους αιώνες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου