Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Τζόρνταν, η επιστροφή...

Σαν σήμερα (19/03) το 1995 ο Μάικλ Τζόρνταν άφησε το μπαστούνι του μπέιζμπολ και επέστρεψε στο ΝΒΑ για να κάνει αυτό που ξέρει καλά. Να προσφέρει και πάλι ατέλειωτες στιγμές μαγείαςΣτις 23 Ιουλίου του 1993 ο Τζέιμς Τζόρνταν, πατέρας του Μάικλ, βρέθηκε δολοφονημένος από δύο νεαρούς στην Βόρεια Καρολίνα. Ο Μάικλ μόλις το έμαθε τα έφερε από εδώ, τα πήγε από εκεί και πήρε την απόφαση του... "Τέλος το μπάσκετ για εμένα!", αναφώνησε.

Ο Air Τζόρνταν ήταν πολύ δεμένος με τον πατέρα του. Από εκείνον πήρε, άλλωστε τη χαρακτηριστική κίνηση με τη γλώσσα που έκανε. Παρότι, όμως ήταν λίγο - πολύ γνωστό ότι θα σταματήσει η ανακοίνωση έγινε στις 6 Οκτωβρίου του 1993.
Τότε δήλωσε δημόσια ότι έχει χάσει το ενδιαφέρον και τον... πόθο του για το παιχνίδι που λάτρεψε και τον λάτρεψε. Νωρίτερα είχε περάσει μία περίοδο εθισμού στον τζόγο, καθώς παραδέχτηκε ότι έπρεπε να καλύψει ένα χρέος 57.000 δολαρίων.
Ο Τζόρνταν, πάντως δεν αποφάσισε να καθίσει και να απολαύσει τους καρπούς που άξια κέρδισε τόσα χρόνια. Θυμήθηκε τα λόγια του πατέρα του που ήθελε όσο κανένας να τον κάνει παίκτη του μπέιζμπολ. Αυτός ήταν και ο λόγος που πήρε την απόφαση να πιάσει το μπαστούνι. Για να κάνει το όνειρο του πατέρα του πραγματικότητα...
Να τον δει από εκεί ψηλά καταξιωμένο παίκτη του αθλήματος. Ο ιδιοκτήτης των Σικάγο Μπουλς, Ρέι Ρέινσντορφ όμως πολύ δύσκολα θα άφηνε τον Air Μάικλ ελεύθερο, ακόμα και για να παίξει μπέιζμπολ. Έτσι, του ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να τον πληρώνει εκείνος παρότι δεν παίζει στην ομάδα και του επέτρεψε να παίξει στον σύλλογο μπέιζμπολ που διατηρούσε, τους Σικάγο Ουάιτ Σοξ!
Η επιστροφή...
Και ευτυχώς για όλους τους μπασκετόφιλους καλά έκανε. Ο Τζόρνταν έπειτα από 17 γεμάτους μήνες στο μπέιζμπολ ξύπνησε ένα πρωί και θυμήθηκε ότι του πάει καλύτερα να "χαϊδεύει" τη μπάλα, παρά να τη "βαράει"... Στις 18 Μαρτίου του 1995, λοιπόν ο Τζόρνταν με μία λυτή ανακοίνωσε έκανε γνωστή την επιστροφή του στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ. "I am back!", ήταν τα απλά, αλλά γεμάτα χρυσάφι λόγια για τον κόσμο που επισημοποίησαν το νέο γάμο του με το μπάσκετ.
Και οι Μπουλς δεν έχασαν την ευκαιρία. Την αμέσως επόμενη μέρα, σαν σήμερα δηλαδή στις 19 Μαρτίου του 1995 ο Μάικλ Τζόρνταν επιστρέφει στα παρκέ. Αντίπαλος; Οι Ιντιάνα Πέισερς και το γήπεδο κατάμεστο! Σε εκείνο το παιχνίδι, μάλιστα έγινε και ρεκόρ τηλεθέασης, καθώς κανένας δεν θα άφηνε την ευκαιρία να πάει χαμένη και να παρακολουθήσει τον Τζόρνταν να παίζει μπάσκετ.
Σε εκείνον τον αγώνα ο Τζόρνταν αγωνίστηκε με το νούμερο "45" στην πλάτη, καθώς το "μαγικό" και αγαπημένο του νούμερο "23" είχε αποσυρθεί. Το παιχνίδι ολοκληρώνεται με 103-97, με τον Μάικλ Τζόρνταν να σημειώνει 19 πόντους και να οδηγεί την ομάδα του στη νίκη εν μέσω αποθέωσης! Εκείνη τη σεζόν οι Μπουλς έφτασαν μέχρι τα ημιτελικά, όπου αποκλείστηκαν από τους Ορλάντο Μάτζικ, με τον Ντικ Άντερσον να δηλώνει ότι "αυτός δεν είναι σαν το παλιό Τζόρνταν".
Με το "23" στην πλάτη!
Την επόμενη σεζόν το νούμερο "23"... ξεκρεμάστηκε και επέστρεψε στην πλάτη του "Air". Η προσθήκη του Ντένις Ρόντμαν, ο οποίος ήταν εξαιρετικός κάτω από τα καλάθια έκανε τον Τζόρνταν να πιστεύει ότι όλα είναι έτοιμα για να φτάσουν οι Μπουλς στην κατάκτηση ενός ακόμα δαχτυλιδιού.
Και όπως αποδείχτηκε δεν είχε άδικο. Εκείνοι οι Μπουλς πετυχαίνουν το καλύτερο ρεκόρ του ΝΒΑ όλων των εποχών με 72 νίκες και μόλις 10 ήττες! Στον τελικό αντίπαλος ήταν οι Σιάτλ Σούπερσονικς και η μοίρα τα έφερε έτσι, ώστε η στέψη του πρωταθλητή να γίνει την "ημέρα του πατέρα", ενώ ο ίδιος αναδείχτηκε MVP των τελικών για τέταρτη φορά ξεπερνώντας τον Μάτζικ Τζόνσον.
Εκείνη τη μέρα ο Τζόρνταν έκλαψε και κατάλαβε ότι δεν υπήρχε καλύτερος τρόπος από το τιμήσει τη μνήμη του πατέρα του. Πρωταθλητής τη "μέρα του πατέρα" με τον ίδιο καλύτερο από ποτέ στο άθλημα που ο ίδιος λάτρευε και καμάρωνε ο πατέρας του...
Την αμέσως επόμενη σεζόν είχαμε πάλι τα ίδια. Ξανά στον τελικό του ΝΒΑ οι Μπουλς, μόνο που αυτή τη φορά αντίπαλοι ήταν οι Γιούτα Τζαζ του Καρλ Μαλόουν. Στον Τζόρνταν στο κρισιμότερο παιχνίδι είχε πυρετό, ενώ ήταν αφυδατωμένος από έναν ιό. Τίποτα, όμως δεν μπορούσε να τον σταματήσει.
Σε εκείνο το ματς σημειώνει 38 πόντους και χαρίζει στο Σικάγο ακόμα ένα πρωτάθλημα. Αναδείχτηκε και πάλι MVP των τελικών και παράλληλα πέτυχε στο All Star Game εκείνης της σεζόν (1996-97) το μοναδικό triple-double που έχει γίνει ποτέ σε All Star.
Δεύτερο three-peat
Σεζόν 1997-98, η ιστορία γνωστή και ο Μάικλ Τζόρνταν με τους Μπουλς στον τελικό του ΝΒΑ απέναντι στους Ιντιάνα Πέισερς του Ρέτζι Μίλερ. Την ομάδα, όπου τρία χρόνια πριν έκανε το ντεμπούτο επιστροφής του στο ΝΒΑ... Η σειρά κρίθηκε στα έξι παιχνίδια, με τον "Air" να παίρνει την τελευταία προσπάθεια στο τελευταίο παιχνίδι, να ευστοχεί και με 45 πόντους να οδηγεί τους Μπουλς στο δεύτερο three-peat της ιστορίας τους.
Εκείνο το καλοκαίρι το συμβόλαιο του Φιλ Τζάκσον έληγε και οι Σκότι Πίπεν, Ντένις Ρόντμαν βρισκόντουσαν πολύ κοντά στην αποχώρηση τους από την ομάδα. Ο Τζόρνταν το σκέφτηκε αρκετά για ακόμα μία φορά και τελικά κατέληξε. Στις 13 Ιανουαρίου του 1999 ανακοίνωσε για δεύτερη φορά ότι αποσύρεται. Βέβαια, θα επέστρεψε λίγο αργότερα για να κλείσει οριστικά την καριέρα του το 2003.
Εκείνη τη μέρα στις 13 Ιανουαρίου αποφάσισε να απαντήσει στο μεγαλύτερο ερώτημα που του τέθηκε ποτέ. Τον ρώτησαν τι είναι πραγματικά αγάπη και αν ο ίδιος έπαψε να λατρεύει το μπάσκετ. Η απάντηση ήρθε χωρίς δεύτερη σκέψη από τον ίδιο: "Αγάπη είναι να παίζεις το κάθε παιχνίδι, σαν να είναι στο τελευταίο σου. Αυτό είναι αγάπη για μένα...".
Πηγή: sport24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου