Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Χρηματοδοτήσεις τέλος σε νοσοκομεία και ΑΕΙ


Σε κλοιό οικονομικών ελλείψεων μπαίνουν 65 φορείς του δημοσίου, μεταξύ των οποίων 44 νοσοκομεία, ΑΕΙ, ΤΕΙ και υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών. Απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για μείωση του 7%. Το μέτρο αφορά όσους δεν ενημερώνουν για την οικονομική τους πορεία τους.

Στον αέρα κινδυνεύουν να τιναχτούν ΑΕΙ, ΤΕΙ, νοσοκομεία και δημόσιοι φορείς, εξαιτίας της έλλειψης σε ουσιαστική χρηματοδότηση και οικονομική ενίσχυση, όπως αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών.
Συγκεκριμένα κόπηκε για το μήνα Μάρτιο η κρατική χρηματοδότηση σε 44 νοσοκομεία, 20 ΑΕΙ, ΤΕΙ και ερευνητικά Ιδρύματα, καθώς και το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, αφού δεν έχουν ακόμη προσκομίσει στοιχεία του προϋπολογισμού τους.
Το υπουργείο Οικονομικών επέβαλε, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία", την εσχάτη των ποινών σε 65 φορείς του Δημοσίου, που συνεχίζουν να μη δίνουν τα οικονομικά στοιχεία για τα έσοδα, τις δαπάνες, τα ελλείμματα και τις υποχρεώσεις τους. Ενώ ετοιμάζονται κυρώσεις και για τους φορείς που κοινοποίησαν μεν στοιχεία στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αλλά αυτά είναι ελλιπή.
Σύμφωνα με επιστολή που απέστειλε το υπουργείο Οικονομικών στα υπουργεία Υγείας, Παιδείας και Εσωτερικών, δόθηκε εντολή να "μην εγκριθεί η μηνιαία επιχορήγηση 7%" σε 65 φορείς, καθώς αρνούνται να κοινοποιήσουν τα οικονομικά στοιχεία, βάσει των οποίων θα σχηματιστεί η πλήρης εικόνα για το έλλειμμα και τις υποχρεώσεις της γενικής κυβέρνησης.
Όσον αφορά το υπουργείο Παιδείας, επιχορήγηση δεν παίρνουν 20 τμήματα ΑΕΙ, ΤΕΙ και ερευνητικά ιδρύματα. Από την άλλη, στη μαύρη λίστα βρίσκεται και το υπουργείο Υγείας, καθώς σε σύνολο 134 νοσοκομείων στοιχεία έχουν στείλει 90 νοσοκομεία, ενώ τα υπόλοιπα 44 δεν το έχουν πράξει.
Όσον αφορά το υπουργείο Εσωτερικών το κόψιμο της επιχορήγησης αφορά το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, το οποίο επίσης δεν έχει αποστείλει στοιχεία.
Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών προειδοποιεί ότι όσο οι φορείς δεν αποστέλλουν τα στοιχεία θα συνεχίζεται το κόψιμο της κρατικής χρηματοδότησης και ως εκ τούτου θα υπάρξει δυσλειτουργία στην εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών τους - μεταξύ των οποίων και η μισθολογική δαπάνη.
Το θέμα αναμένεται να εξεταστεί σε ευρείες συσκέψεις των εμπλεκόμενων υπουργείων. Το υπουργείο Οικονομικών θα καλέσει τους υπευθύνους των υπουργείων Παιδείας, Υγείας και Εσωτερικών, προκειμένου να διαπιστώσει τα έως τώρα πεπραγμένα και να καθορίσει τη μετέπειτα πορεία του.

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου