Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

"Ακατάλληλη" για κατοίκηση η Φουκουσίμα τα επόμενα 20 χρόνια



Για τα επόμενα 10- 20 χρόνια ενδέχεται να είναι ακατάλληλη για κατοίκηση η περιοχή γύρω από...


το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, στη βορειοανατολική Ιαπωνία, όπως υποστήριξε σήμερα ένας σύμβουλος της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ναότο Καν.
«Δεν θα μπορεί να ζήσει κανείς εκεί προς το παρόν. Αυτό μπορεί να διαρκέσει 10 με 20 χρόνια», δήλωσε μιλώντας σε ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης ο Κενίτσι Ματσουμότο.
Αρχικά ο Ματσουμότο είπε ότι μετέφερε δηλώσεις που έκανε ο πρωθυπουργός στη συνάντηση που είχε μαζί του νωρίτερα στην κατοικία του, σύμφωνα με τα ιαπωνικά πρακτορεία Jiji και Kyodo και το τηλεοπτικό κανάλι TBS.
Στη συνέχεια όμως ο σύμβουλος διευκρίνισε ότι πρόκειται για δικές του δηλώσεις και ότι ο πρωθυπουργός του τηλεφώνησε για να του επισημάνει το θέμα.
Ο Καν από την πλευρά του διευκρίνισε αργότερα στους δημοσιογράφους ότι δεν έκανε τέτοιες δηλώσεις. Ο 65χρονος Ματσουμότο είναι καθηγητής πανεπιστημίου και έχει γράψει πολλά βιβλία σύγχρονης ιστορίας και φιλοσοφίας.

Τepco: Στην πρίζα ξανά πυρηνικός αντιδραστήρας;

Τη στιγμή που ο πυρηνικός κίνδυνος δεν έχει κοπάσει στην Ιαπωνία, η εταιρεία Tokyo Electric Power Co (Tepco), στην οποία ανήκει ο πυρηνικός σταθμός Φουκουσίμα Νταϊίτσι, θέλει να θέσει ξανά σε λειτουργία έναν άλλο αντιδραστήρα της, η λειτουργία του οποίου είχε σταματήσει έπειτα από σεισμό το 2007, όπως δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της εταιρείας.
Ο Μασατάκα Σιμίζου, πρόεδρος της Tepco, διευκρίνισε ότι θα γίνει προσπάθεια να τεθεί εκ νέου σε λειτουργία ο αντιδραστήρας αριθμός 3 στον πυρηνικό σταθμό Κασιβαζάκι Καρίβα στη Νιιγκάτα, στη βορειοδυτική Ιαπωνία.
Τον Ιούλιο του 2007, σεισμός 6,8 βαθμών είχε προκαλέσει πυρκαγιά κοντά σε ηλεκτρικό μετασχηματιστή του αντιδραστήρα αριθμός 3 του σταθμού Κασιβαζάκι Καρίβα. Έκτοτε ο αντιδραστήρας αυτός έχει τεθεί εκτός λειτουργίας.
Ο Σιμίζου προσέθεσε ότι η Tepco σκοπεύει να ολοκληρώσει την αντισεισμική ενίσχυση του αντιδραστήρα αυτού ως το τέλος του έτους, με την ελπίδα να επιταχυνθεί μια ενδεχόμενη επαναλειτουργία του, η οποία θα βοηθήσει στην αναπλήρωση της ηλεκτρικής ενέργειας που δεν παράγεται πλέον από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.
Η Tepco εργάζεται επίσης για την αποκατάσταση της λειτουργίας των αντιδραστήρων 2 και 4 του σταθμού αυτού, μολονότι δεν έχει τεθεί χρονοδιάγραμμα για μια έναρξη της λειτουργίας τους.
Τρεις από τους συνολικά επτά αντιδραστήρες των 1.100 μεγαβάτ στον Κασιβαζάκι Καρίβα στη βορειοδυτική Ιαπωνία, που είναι ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός της χώρας, παραμένουν εκτός λειτουργίας μετά τον σεισμό του Ιουλίου του 2007.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου