Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Εθελοντισμός στο Δ.Αριστοτέλη


                Δ Ε Λ Τ Ι Ο  Τ Υ Π Ο Υ
                                       
Δημιουργία Γραφείου Εθελοντισμού στο Δήμο Αριστοτέλη



         O Δήμος Αριστοτέλη, στο πλαίσιο ενίσχυσης του εθελοντισμού, προχώρησε στη δημιουργία Γραφείου Εθελοντισμού. 
             Οι εθελοντικές  δραστηριότητες που πρόκειται να αναπτυχθούν αφορούν κυρίως τον τομέα των κοινωνικών υπηρεσιών και της ανάδειξης της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, καθώς και νέες ανάγκες που έχουν ανακύψει σήμερα, όπως η υποστήριξη ανέργων, η φυσική – περιβαλλοντική προστασία, η υποστήριξη ηλικιωμένων και η αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

         Στόχοι του Γραφείου Εθελοντισμού του Δήμου Αριστοτέλη είναι η ουσιαστική ανάπτυξη του εθελοντικού κινήματος στο Δήμο, η συνεργασία με τις υπάρχουσες μη κυβερνητικές και εθελοντικές οργανώσεις και η υποστήριξη αυτοτελών εθελοντικών δράσεων. Επίσης η προτροπή συμμετοχής σε προγράμματα εθελοντισμού του Δήμου Αριστοτέλη και η  εν γένει παροχή υποστήριξης και πληροφόρησης.
            Το προσεχές χρονικό διάστημα θα γίνουν τα απαραίτητα βήματα για την εκτίμηση των αναγκών σε εθελοντές ανά Δημοτική και Τοπική Κοινότητα και για τη δημιουργία μητρώου εθελοντών.

       Με δηλώσεις του ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Χρήστος Πάχτας ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
        «Ένας απ’ τους κύριους στόχους του προγράμματος μας όταν συζητούσαμε με τους συνδημότες μας και ζητούσαμε την ψήφο τους ήταν και η ενίσχυση του εθελοντισμού.
             Στη συνεδρίαση του  Δημοτικού Συμβουλίου του Μαρτίου επισημοποιήσαμε τη θέλησή μας να ξεκινήσουμε. Ξεκινάμε να υλοποιήσουμε την υπόσχεσή μας, οργανώνοντας το ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ.
Σ’ αυτήν όμως την πρωτοβουλία, πρωταρχικό και κυρίαρχο ρόλο έχουν οι πολίτες, οι δημότες του Δήμου μας.
Χωρίς την δική τους συμπαράσταση και βοήθεια η πρωτοβουλία μας θα μείνει γράμμα κενό.
Σημαδιακή όμως είναι, η συγκυρία και η χρονική στιγμή, που ξεκινάμε αυτήν την προσπάθεια, μαζί με όλους αυτούς που θέλουν να συμμετάσχουν, τους εθελοντές του δήμου Αριστοτέλη. Το 2011 έχει οριστεί από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού. Το 2011 ξεκινά και η δική μας προσπάθεια!
Στην πολύ δύσκολη εποχή που ζούμε σήμερα, ως χώρα και ως λαός, η δράση εθελοντικών ομάδων και μεμονωμένων ατόμων ή κοινωνικών συνόλων ως ενεργών πολιτών, προβάλλουν ένα ελπιδοφόρο μήνυμα, πως ναι, δεν φτάσαμε στο τέλος. Υπάρχει δυνατότητα, όσο υπάρχουν άνθρωποι με ηθικές αξίες, να ζήσουμε καλύτερες μέρες.
Ο εθελοντισμός συνδέεται με την ανιδιοτελή προσφορά για την κοινή ευημερία. Συνδυάζει τα στοιχεία της ελεύθερης βούλησης και επιλογής με την ένταξη σε ένα πρόγραμμα δράσης. Ως ελεύθερη απόφαση είναι προσωπική υπόθεση, είναι τρόπος ζωής και ατομική πειθαρχία. Είναι ο έρωτας για τη βοήθεια και τη στήριξη της ανάγκης των άλλων. Πιστεύω ότι ο εθελοντισμός είναι ο δείκτης τού πολιτισμού μιας κοινωνίας
       Τα μηνύματα που καθημερινά λαμβάνουμε και αφορούν την ανάπτυξη του εθελοντισμού στο Δήμο μας είναι ενθαρρυντικά. Παράλληλα με την πλούσια εθελοντική προσφορά των συλλόγων μας, ήδη ξεκίνησαν και δραστηριοποιούνται αυτοτελείς εθελοντικές ομάδες που καλύπτουν ολοένα και περισσότερους τομείς δράσεις. Ως Δημοτική Αρχή θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό, ώστε το εθελοντικό κίνημα να εδραιωθεί και επεκταθεί σε όλες τις Δημοτικές και Τοπικές μας Κοινότητές.
Σύνθημά μας είναι ότι: Ο εθελοντισμός ξεκινά από την καρδιά του καθενός και διαχέεται στο περιβάλλον του χωρίς φραγμούς και περιορισμούς.
        Η σημασία και η σπουδαιότητα εθελοντικών ομάδων στο δήμο μας, είναι μεγάλη. Είναι το κλειδί για την επιτυχία των στόχων μας και την πραγματοποίηση του οράματος μας. Είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της λειτουργίας μας! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου